De Nederlandse chef-kok Arthur Ross runt samen met zijn vrouw Esther Glennie’s Restaurant in het Oostenrijkse Niederau. In 2016 opende het restaurant haar deuren en sindsdien is er voldoende aanloop van klanten.
Arthur en Esther voelen zich helemaal thuis in het restaurantwezen. Ze hebben dan ook al een behoorlijke horeca-carrière achter hu naam staan. “Mijn vrouw heeft jarenlang als gastvrouw gewerkt bij Brasserie De Boerderij in Arnhem en zelf heb ik de hotelschool gedaan en daarna als chef-kok bij verschillende (sterren)restaurants gewerkt, waarvan Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem de meest recente is. Dat was erg leuk, maar ik was toe aan iets nieuws. Een andere omgeving en een nieuwe uitdaging. Oostenrijk sprak mij sowieso aan. Ook mijn vrouw en dochter zagen een emigratie naar Oostenrijk wel zitten. Het is een behoorlijke stap om een dergelijk avontuur aan te gaan in het buitenland, maar we waren goed voorbereid. Bovenal hadden we al heel wat jaren horeca-ervaring opgebouwd, dan kom je gewoon niet zo snel voor verrassingen te staan”, aldus Arthur.
Arthur: “Uiteraard hebben we veel Nederlanders als gasten, maar ook Engelsen en Duitsers. Blij ben ik zeker met de belangstelling van de autochtone bevolking. Dat geeft aan dat je wordt geaccepteerd. Daar hebben we ook aan en voor gewerkt. We hebben energie en passie in onze zaak gestopt en laten ons gezicht regelmatig zien binnen de gemeenschap. Maar al integreren we volledig, we zijn en blijven toch vaak die Holländer. Wat onze gasten aanspreekt is denk ik de goede prijs-kwaliteitverhouding van onze gerechten, naast de sfeer en gezelligheid. Zeker in de winter, maar ook in de zomer en de tussenseizoenen valt hier genoeg te beleven en kunnen mensen lekker eten. We zijn dan nagenoeg het hele jaar door geopend. Alleen in november zijn we gesloten.
“Glennie’s Restaurant is een concept dat is bedacht door Paul de Römph van Romex Investments. De zoon van Paul heet Glenn en heeft Downsyndroom. Vanuit de gedachte van maatschappelijk ondernemen wil Romex horeca-ondernemingen exploiteren in wintersportgebieden, maar ook in Nederland, waar jonge mensen met een verstandelijke beperking kunnen werken onder professionele begeleiding. Ons restaurant is de eerste van die op te zetten keten. Momenteel hebben we nog geen medewerkers met een handicap in dienst, maar op termijn zal dit wel het geval zijn. Wel heeft Glenn hier al een paar keer meegeholpen, wat voor iedereen een mooie ervaring was. Paul de Römph is dus eigenaar van het restaurant en wij beheren het. We zijn er zo bij betrokken en omarmen het concept dusdanig dat we ons absoluut eigenaar voelen. Met Esther voor de dagelijkse leiding en ik in de keuken.”